ponedjeljak, 9. srpnja 2018.

Velika odstupanja po kantonima: Osnovni dječiji dodatak u FBiH od 14,74 KM do 42 KM

Sada dodatak iznosi od 14,74 KM do 42 KM. Prema Zakonu o podršci porodicama sa djecom bi iznosio šest posto od prosječne plaće u FBiH, odnosno oko 51 KM. U centrima za socijalni rad, udruženjima koja se bave zaštitom djece, pozdravljaju ovaj zakon i smatraju kako je prijeko potrebno da sva djeca imaju ista prava.


U Posavskom kantonu dodatak 35 KM

“Mi u Bosansko-podrinjskom kantonu imamo dvije vrste dječijeg dodatka i to obični i uvećani. Obični je 29 KM po jednom djetetu a uvećani je 43,5 KM. Što se tiče Nacrta zakona o podršci porodicama sa djecom, bilo bi dobro kada bi dječiji dodatak bio oko 51 KM jer sada niko u Federaciji nema dodatak u toj visini. Mislim na osnovni dodatak. Bilo bi odlična stvar, ali ostaje nam da vidimo da li će se obezbjediti sredstva za realizaciju, odnosno, da li će zakon i zaživjeti”, rekao je za “Faktor” Edin Krakonja u Centru za socijalni rad BPK Goražde.

Dodaje kako se oni trude da pojednostave prikupljanje papirologije za dječiji dodatak.

U Posavskom kantonu je od maja prošle godine uveden dječiji dodatak.

“Osnovni dodatak iznosi 35 KM. Zaista bi bilo lijepo da sva djeca u Federaciji imaju veći dodatak. Nije dobro da neka imaju više, druga manje, a neka djeca nikako, a što je sada slučaj”, kazali su u Centru za socijalni rad Odžak.

Pričali smo i sa Ernadom Bihorcem iz Udruženja “Naša djeca” iz Zenice.

“Dječiji dodatak mora biti ujednačen jer sada sve ide od kantona do kantona. Dakle, razdvajaju se
djeca. Bukvalno se pravi razlika među njima, pa tako, primjera radi, u Sarajevskom kantonu imamo drugačiji doplatak od onog u Zeničko-dobojskom kantonu. Država se mora pobrinuti da sprovodi ono
što je potpisala, Konvenciju o pravima djeteta, a ne da sve bude samo mrtvo slovo na papiru kao što je većina stvari”, govori Bihorac.

Kaže kako nije rijetkost da su od njih roditelji tražili da urgiraju kako bi se povećao dječiji dodatak.

U HNK osnovni dodatak 25 KM

U Sarajevskom kantonu osnovni dječiji dodatak iznosi 42 KM, a posebni 63 KM. U Zeničko-dobojskom kantonu dječiji dodatak prve grupe je 14,74 KM, a druge grupe 22,11 KM. U Hercegovačko-neretvanskom su nam kazali kako je dječiji dodatak uveden u oktobru prošle godine i osnovni iznosi 25 KM, odnosno 35 KM za djecu bez jednog ili oba roditelja te za djecu s invaliditetom. U Kantonu deset dječiji dodatak je uveden u martu ove godne i iznosi 35 KM. U Centru za socijalni rad Bihać su nam kazali kako u Unsko-sanskom kantonu još uvijek nema dječijeg dodatka.

Za realizaciju Zakona o podršci porodicama sa djecom u FBiH na godišnjem nivou bit će potrebno 34 miliona KM, a provodio bi se tek godinu dana od datuma stupanja na snagu.

Nema komentara:

Objavi komentar