nedjelja, 8. srpnja 2018.

Kamaz Arktika – Alphamobile za Arktičku zonu...

Tokom 2014. godine, Ruska vlada usvojila je program socijalnog i ekonomskog razvoja Arktičke zone Ruske federacije do 2020. godine.

U okviru tog programa, Kamaz razvija vozilo sposobno da se kreće u najtežim uslovima, u vodi, po tundri, nestabilnom tlu, blatu i pri temperaturama do  -60°C. Radi se o amfibijskom zglobnom vozilu, nazvanom Alphamobile.

Prvo takvo vozilo je sagrađeno i na njemu se sada sprovodi testna faza. Osnova vozila je zglobna šasija, pa se prednji točkovi ne zakreću kao kod „normalnih“ kamiona, već se šasija „lomi“, a time je omogućeno postavljanje velikih točkova. Za početak su predviđene dvije dimenzije guma, širine 700 i 1.000 mm, koje osiguravaju klirens od 677 mm.



Prvo vozilo ove serije ima konfiguraciju 6 x 6, pokreće ga V8 motor, sa manuelnim mjenjačem. Tovarni kapacitet je 13 tona, maksimalna brzina 50 km/h, a uz kabinu je smješten poseban modul, razvijen u saradnji sa Moskovskom politehnom, u kojem posada, u slučaju potrebe, može boraviti tri dana u najsurovijim uslovima. Ovaj modul opremljen je krevetima, tuš kabinom, tolaetom, mikrovalnom pećnicom, frižiderom, kuhalom, TV prijemnikom, satelitskim telefonom, elektrogeneratorom, zalihom vode…, a prostor za boravak je opremljen dodatnim grijačem i klima uređajem.

Prema riječima Sergeya Nazarenka, glavnog dizajnera inovativnih vozila Kamazovog centra za istražianje i razvoj, u planu je proizvodnja još jednog modela Kamaz Arktika, sa konfiguracijom 8 x 8. Taj kamion će koristiti novu kabinu, novi 6-cilindrični motor i automatski mjenjač, razvijene za novi kamion Kamaz K5. Ovo vozilo bi trebalo biti završeno do kraja ove godine.

Nema komentara:

Objavi komentar