nedjelja, 8. srpnja 2018.

Zvijezde koje nisu zavrsile skolu!

"Školovanje je besmisleno", kaže jedan od najuspešnijih glumaca na svetu! Evo i koji....

Brojne statistike kažu da su mnogo veće šanse da napredujete u životu ukoliko ste stekli obrazovanje. Ali za neke od uspešnih i bogatih ličnosti iz sveta šou-biznisa čini se da ovo pravilo – ne važi. Leonardo Dikaprio, primera radi, nije voleo školu i još uvek veruje da je školovanje besmisleno, piše politika.rs

„Ne volim školu, primoravaju vas da se usredsredite na ono što ne želite da znate. Tamo je malo ko obraćao pažnju na mene. Sve dok, pošto sam bio dokon, nisam počeo da se pretvaram da sam idiot sa slomljenom rukom”, izjavio je jednom prilikom ovaj slavni i bogati oskarovac.

Mladi Dikaprio napustio je školu i upisao se u Centar za napredne studije Los Anđelesa, gde je učio četiri godine. I to je sve od obrazovanju junaka „Titanika”.

Elen Dedženeres jedna je od najuspešnijih komičarki i televizijskih voditeljki. Njen put do zvezdanih visina bio je dug i težak, Elen je napustila univerzitet u Nju Orleansu posle samo šest meseci pohađanja nastave, a zatim se posvetila moleraju, prodavanju usisivača i otvaranju ostriga u restoranu. Prilično neobičan izbor poslova za jednu tinejdžerku.

U osamdesetim je krenula putem stendap komedije i počela da piše svoje skečeve i nastupa sa njima u klubovima. Postala je poznata nakon što je gostovala u TV programu čuvenog Džonija Karsona „Tonight show”. Potom je devedesetih godina prošlog veka imala svoj sitkom „Elen”, a danas je kraljica televizije zahvaljujući emisiji „Šou Elen Dedženeris”.

Nisu učenje zaobilazile samo filmske zvezde. Rijana je imala samo 16 godina kada je odlučila da napusti školu i koncentriše se na muzičku karijeru. Zbog toga se sa Barbadosa preselila u Sjedinjene Američke Države i otišla na razgovor u firmu „Deg Džem”. Na čelu komisije je u to vreme bio je predsednik kompanije – Džej Zi. Rijani je pošlo za rukom da ubedi slavnog repera u svoje sposobnosti pa je iste večeri potpisan ugovor o šest albuma.

Uprkos svom životnom iskustvu po kojem diploma nije uvek najvažnija, poznata pevačica se bori da što više ljudi na svetu stekne obrazovanje.

„Verujem u obrazovanje kao oružje protiv nepravde i nejednakosti”, napisala je Rijana na sajtu svoje fondacije „Klara Lajonel”.

Oskarovka Dženifer Lorens nema ni srednjoškolsku diplomu. Sa samo 14 godina napustila je školu i krenula u pohod na Holivud. Očito je mlada glumica izabrala pravi put – o čemu svedoči pozlaćena statua Oskara kao i nekoliko nagrada Zlatni globus.

„Ne smatram sebe superpametnom. Tačno je, napustila sam srednju školu, nemam sertifikat ili diplomu. Tokom proteklog vremena bila sam angažovana na samoobrazovanju”, izjavila je jednom prilikom Lorensova.

Svojevremeno najplaćeniji glumac sveta, Džim Keri takođe je napustio školu, ali ne zbog glume. Kada je imao 15 godina njegova porodica je izgubila kuću i sredstva za izdržavanje pa je četvoro dece, među kojima i najmlađi Džim, bilo prisiljeno da radi kako bi zaradili barem za hranu. Kasnije je slavni glumac završio glumačke kurseve i sada zarađuje milione!

I svet mode ima svoje bogate i slavne školske pobegulje. Jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu savremene mode, glavna urednica britanskog „Voga” od 1988. godine, Ana Vintur završila je samo školu za devojčice. Ova ćerka urednika londonskog lista „Ivning standarda” uvek je znala da će postati novinar.

„Mislim da je moj tata umesto mene odlučio da radim u modnoj industriji”, izjavila je Vinturova.

Glumac koji je dobar deo svog milionskog honorara za ulogu u kultnom filmu „Matriks” podelio stručnjacima za specijalne efekte, Kijanu Rivs, nikada nije dobio diplomu srednje škole, uprkos silnim pokušajima. Promenio je četiri škole da bi na kraju shvatio kako naprosto nije predodređen za ovaj nivo obrazovanja.

„Mislim da se jednostavno nisam uklopio u ovu priču. Stalno sam bio u sukobu sa nastavnicima jer sam bio dete koje je stalno pitalo „zašto?”. Postavljao sam previše pitanja o bilo čemu. Nisam mogao da stanem”, ispričao je jednom prilikom Rivs.

Umesto škole počeo je da pohađa pozorišne kurseve, učestvuje u predstavama i na kraju postane glumac ” jedan od najpoznatijih na svetu.

Naravno, ovo su samo neki od izuzetaka koji ipak potvrđuju pravilo da je učenje svetlost, kako već kaže latinska poslovica.

Nema komentara:

Objavi komentar